Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Τι σου λέει η μάνα σου για μένα





Ο Στράτος Παγιουμτζής ο επιλεγόμενος "τεμπέλης" γεννήθηκε το 1904 στο Αϊβαλί (Κυδωνιές) της Μ. Ασίας.Στα μέσα της δεκαετίας του 20, γνωρίζεται με τον Μπάτη, τον Βαμβακάρη, τον Δέλια, τον Μπαγιαντέρα, τον Κηρομύτη και άλλους παλιότερους και αρχίζουν να παίζουν σε διάφορα στέκια γύρω από το λιμάνι και την Δραπετσώνα, ενώ το 1934 γίνεται ο βασικός τραγουδιστής της θρυλικής «Τετράδας του Πειραιώς»της πρώτης ρεμπέτικης κομπανίας που εμφανίστηκε επαγγελματικά σε κέντρο (στη μάντρα του Σαραντόπουλου στην Ανάσταση του Πειραιά).
Στις πρώτες ηχογραφήσεις της «Τετράδας» ο Στράτος δεν τραγουδάει, αφού ο Περιστέρης της Columbia, επιμένει να είναι ο Μάρκος ο ερμηνευτής των τραγουδιών του.
Η είσοδος του Στράτου στην δισκογραφία έγηνε το 1934 με τα τραγούδια «Ζεϊμπεκάνο Σπανιόλο» και «Μάγκες καραβοτσακισμένοι» του Μπάτη.Τραγουδώντας μάλιστα στους «τόνους» του Μπάτη, ο οποίος την τελευταία στιγμή «δεν ήταν σε θέση» να τραγουδήσει και έτσι την κατάσταση την έσωσε ο Στράτος. Και από το 1936 αρχίζει να τραγουδά σε δίσκους, τραγούδια του φίλου του Μάρκου Βαμβακάρη.Η φωνή του ιδιαίτερη και ο τρόπος ερμηνείας του μοναδικός.
Γνωρίζει εκπληκτική επιτυχία, γίνεται πανελλήνια γνωστός ως «Στράτος», συνεργάζεται με όλους τους μεγάλους συνθέτες του Ρεμπέτικου και γραμμοφωνεί δεκάδες τραγούδια.

Είναι ενδεικτικό ότι τα μισά από τα προπολεμικά τραγούδια του Τσιτσάνη, έχουν περάσει σε δίσκο με τον Στράτο.Μεταπολεμικά συνεργάζεται με την νεότερη γενιά συνθετών του Ρεμπέτικου (Μητσάκη, Καλδάρα, Μπακάλη, Πετσά)Από το 1955-1959 μένει δισκογραφικά στο περιθώριο.Επανέρχεται στην δισκογραφία το 1959 με την μεσολάβηση του φίλου του Γιώργου Ζαμπέτα και αρχήζει να ηχογραφεί 45άρια.Ηχογραφεί τα πρώτα λαϊκά τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου το 1962.
Τελευταία δισκογραφική του εμφάνιση το 1970 με δυο τραγούδια του Άκη Πάνου.Τον Οκτώβρη του 1971, πραγματοποιεί το όνειρό του να πάει να τραγουδήσει στην Αμερική. Ήθελε από παλιά, αλλά δεν μπορούσε, γιατί είχε «λερωμένα» χαρτιά και δεν τον αφήνανε να πάει. Είχε κάνει και εξορία στην Σίφνο για το γνωστό θέμα (η Σίφνος προπολεμικά ήταν τόπος εξορίας για τους ρεμπέτες).
Στην Αμερική λοιπόν κάθισε μόλις 45 μέρες και είχε δυο εμφράγματα. Την πρώτη φορά μπήκε στο νοσοκομείο και μόλις βγήκε ξαναγύρισε στο κέντρο «Σπηλιά» στην Ν.Υόρκη όπου τραγουδούσε. Η δεύτερη φορά όμως ήταν τελειωτική. Πέθανε πάνω στο πάλκο στις 16 Νοέμβρη του 1971 σε ηλικία 67 ετών.Σε περίπου δυο μήνες , τον ακολουθεί στην αιωνιότητα και ο φίλος του Μάρκος Βαμβακάρης.
Ο Σ.Παγιουμτζής εμφανίζεται και ως δημιουργός σε πολλά τραγούδια.Άλλοτε σαν συνθέτης και άλλοτε σαν στιχουργός.Στα 35 χρόνια της δισκογραφικής του καριέρας ηχογράφησε τρακόσια τραγούδια στις 78 στροφές και άλλα εκατό στις 45 (καθόλου τεμπέλης !!!)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου